Nowy obowiązek dla restauracji i pubów
Restauracje i bary wkrótce będą zobowiązane do podawania informacji o zawartości alkoholu w napojach. W poniedziałek opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wprowadzające tę zmianę.
>> Czytaj więcej: Zawiadomienie do Prokuratury w sprawie nagród w GIOŚ
Świadomy wybór konsumentów
Zgodnie z nowymi przepisami, konsumenci będą mogli dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych, dzięki podawaniu informacji na temat alkoholu w piwie czy winie.
Uwaga na zdrowy styl życia
Resort rolnictwa zauważył, że konsumenci coraz częściej przywiązują wagę do zdrowego stylu życia i diety. Brak informacji o zawartości alkoholu w napojach oferowanych w gastronomii może utrudniać im dokonanie właściwego wyboru.
>> Czytaj również: Zmiana formy opodatkowania – ostatni dzwonek! [Do 20 lutego]. Oszczędzaj na podatkach
Wyłączenie niektórych napojów
Z obowiązku podawania informacji o zawartości alkoholu wyłączone zostały drinki lub koktajle, sporządzane na bezpośrednie życzenie konsumenta. Lokale będą jednak zobowiązane do przestrzegania określonych receptur.
Zmiany w oznakowaniu
Rozporządzenie precyzuje także warunki umieszczania określenia “nalewka” na napojach spirytusowych, mając na celu lepsze informowanie konsumentów oraz ochronę renomy tego określenia.
>> Zobacz także: Walka z dezinformacją czy monitorowanie wizerunku PiS? Zmiany priorytetów w NASK
Zniesienie obowiązku podawania pełnego wykazu składników
Zmiany przewidziane w rozporządzeniu zakładają również zniesienie obowiązku podawania pełnego wykazu składników dla niektórych napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych.
Nowe przepisy wejdą w życie po upływie sześciu miesięcy od dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.